Piesku.pl

Rasy psów

Pies Kai – opis rasy, poradnik, charakter, hodowla

Kai to japońskie psy o historii sięgającej grubo ponad czterech i pół tysiąca lat. Pierwotnie używane były w czasie polowań na ptactwo czy drobniejszą zwierzynę, natomiast obecnie jest psem do towarzystwa, choć często spotyka się także kai stróżujące.

Zdjęcie znalezione na doglib.com

Zdjęcie znalezione na doglib.com

Są to psy średniej wielkości, dorastające pięćdziesięciu kilku centymetrów w kłębie, mocnej budowy. Sierść kai jest dwuwarstwowa, głos okrywowy długi i szorstki, podszerstek miękki i gęsty. Szczenięta są jednolicie umaszczone, osobniki starsze pręgowane na czarnym lub rudym tle.

Kai, czyli szpic japoński, podobnie do innych szpiców wciąż odznacza się silnym instynktem łowieckim co ma swoje konsekwencje dla wychowania. Przede wszystkim nie jest to pies łatwy w tresurze, zwłaszcza dla niedoświadczonego hodowcy. Nie sprawdza się w roli psa rodzinnego, ponieważ jego stosunek do dzieci można określić co najwyżej jako tolerancję, natomiast w stosunku do innych zwierząt, zwłaszcza mniejszych, trudno mówić nawet o tolerancji. Bywa zaczepny, ale raczej nie agresywny. Kai to psy bardzo samodzielne, ale o stosunkowo niewielkich wymaganiach ruchowych, trzeba jednak pamiętać, że spacery powinny odbywać wyłącznie na smyczy, zwłaszcza jeśli w okolicy mogą być inne psy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Rasy psów © 2016 Skórka - Frontier Theme